گرده گل چیست؟
اولین بار کلمه گرده در سال ۱۷۶۰ به نام پولن (Pollen) در زبان انگلیسے مورد استفاده قرار گرفت. گرده از یڪ لغت لاتین گرفته شده و به معناے پودر نرم است و در فرهنگ لغت آمریکایے به مواد پودر مانندے مے گویند که در بساڪ گیاهان گلدار تولید میشود.
گرده گل دانه هاے خیلے کوچکے هستند که در انتهاے پرچم گلها قرار مے گیرند و از عوامل بارور شدن گیاهان به شمار مے روند. گرده گل توسط زنبور عسل جمع آورے مے شود و غذاے زنبورهاے جوان است و یکے از کامل ترین خوراکے هاے طبیعت محسوب مے شود؛ زیرا تقریبا تمام مواد مغذے مورد نیاز انسان را شامل مے شود. درباره خواص گرده گل همین بس که این محصول زنبور عسل سرشار از پروتئین ها (حدود 40 درصد پروتئین)، اسید آمینه هاے آزاد و ویتامین ها از جمله B-complex و اسید فولیڪ است.
جمع آورے گرده گل
زنبور عسل، گرده گل و ماده چسبناڪ اگلوتینات را براے پر کردن سبد گرده با استفاده از پاهاے عقب خود جمعآورے میکند تا گرده گل زنبور عسل بسازد. این فرآیند شامل مرطوبسازے گلها بوسیله ترشحات دهانے زبان است و شکلگیرے حبه گرده گل و چسبیدن آن به سبدهاے ویژه را میسر میسازد.
زنبورداران از تلههاے گرده گل در ورودے کندوها، جهت جمعآورے گرده گل خام استفاده میکنند، که جمعآورے گرده زنبور براے کاربردهاے تجارے احتمالے را آسانتر میکند. ترکیبات مغذے مختلف گرده گل، باعث ایجاد خواص درمانے ارزشمند متفاوتے میشوند. گرده گل از زمانهاے قدیم، بطور گسترده به عنوان عامل بالقوه براے کاربردهاے درمانے یا تغذیهاے شناخته میشود. تحقیقات پیشین نشان میدهند که زنان دوران باستان که آن را در رژیم غذایے خود گنجانده بودند، سالم، زیبا و قوے باقے ماندهاند.
لازم است بدانید که براے جمع آورے حدود یڪ قاشق چاے خورے گرده گل، یڪ زنبور عسل به مدت روزانه هشت ساعت در طول یڪ ماه کار زحمت مے کشد. پودر گرده گل بیش از دو میلیون دانه گرده گل دارد و یڪ قاشق چاے خورے آن حاوے بیش از دو میلیارد و نیم دانه گرده گل است.
ترکیب شیمیایے گرده گل با توجه به عاملهاے مختلفے از جمله منشأ گیاهی، گونه زنبور جمعآورے کننده و منشأ جغرافیایے آن، با یکدیگر تفاوت دارد. تحلیل گردهشناسی، بهترین روش براے شناسایے منشأ گیاهے گرده زنبور است. اخیراً، طیف وسیعے از فرآوردههاے زنبور بصورت حبهای، قرص، آبنبات چوبی، مایعات خوراکے و تونیکها براے مصرف انسان تولید شدهاند. شیوهها و روشهاے بهبود یافته جهت نمایهسازے جامع ترکیب گرده گل با منشأ گیاهے متفاوت، جهت درڪ تنوع آنها از لحاظ تفاوت مواد مغذے در منابع گیاهے مختلف و همچنین فعالیتهاے زیستے بالقوه که براے سلامت انسان مفید هستند، ضرورے است.
دامنه تغییرات شیمیایے موجود در دانه هاے گرده عبارتند از:
مواد مغذے گرده گل
کربوهیدراتها گروه اصلے مواد تشکیل دهنده هستند و حدود ۴۰ تا ۸۵ درصد گرده گل خشڪ را تشکیل میدهند. فراوانترین کربوهیدرات نسبت به سایر کربوهیدراتهاے گرده گل، فروکتوز، و سپس گلوکز و ساکارز هستند.
اولیگوساکاریدها و پلیساکاریدها نیز اجزاے تشکیل دهنده بسیار مهمے درون گرده گل هستند که به تنظیم عملکردهاے بیولوژیڪ مختلف کمڪ میکنند. بعلاوه، این مواد تشکیل دهنده، به عنوان شاخصهاے مشخصهاے براے تشخیص منشأ گیاهے گرده گل هستند. اگرچه، به دلیل ماهیت آبگُریزے بالا، وزن مولکولے زیاد و قطبیت بسیار مشابه آنها در میان قندها، شناسایے آنها هم از طریق روش GC و هم روش رنگنگارے مایع با عملکرد بالا (HPLC)، کار دشوارے است.
پروتئین و آمینواسیدها
دومین ماده فراوان تشکیل دهنده گرده گل، پروتئینها هستند که به همراه ۲۰ آمینو اسید اساسی، حدود ۱۴ تا ۳۰ درصد آن خشڪ را تشکیل میدهند. آمینواسیدهایے مانند پرولین، اسید گلوتامیڪ و اسید آسپارتیک، آمینو اسیدهاے اصلے هستند، هرچند، ترکیبات و مقادیر آمینو اسیدها در میان نمونههاے مختلف گرده گل بدست آمده از منشأهاے گیاهے و جغرافیایے مختلف، با یکدیگر متفاوت هستند. سطوح بالاے پروتئینها و آمینواسیدها باعث میشوند تا گرده گل، خوراڪ حیوانے بسیار عالے بوده و تغذیه انسان را ارتقا دهند.
چربیها
مطالعات پیشین درباره مقدار کل چربیهاے گرده گل جمعآورے شده بوسیله زنبور عسل، مقدار ۱ تا ۱۰ درصد در گرده گل خشڪ را نشان داد و روشهاے GC و GC-MS براے تجزیه و تحلیل اسیدهاے چرب مورد استفاده قرار گرفتند. تعداد کل ۲۰ اسید چرب در گرده گل یافت شد؛ بعلاوه، محققان رابطه بین توزیع اسیدهاے چرب و منشأ گیاهے آن را اثبات کردند.
گرده گل و ویتامین هاے آن
گرده گل سرشار از ویتامین، بخصوص ویتامینهاے گروه B است. ویتامین B3 با نیکوتینامید و نیاسین، جزء تشکیل دهنده اصلے در میان ویتامینهاے گروه B است که نشان دهنده مکمل غذایے خوب در مقابل پلاگر میشود. بعلاوه، ویتامین A، به عنوان یڪ آنتیاکسیدان عالی، تقریباً به مقدار ۵/۱ میلیگرم در هر ۱۰۰ گرم گرده گل خشڪ وجود دارد. گرده گل همچنین حاوے ویتامین E و مقادیر جزئے ویتامین C است. اختلاف مقدار ویتامینها بین گونههاے مختلف گرده گل، میتواند نشان دهنده تفاوت منشأهاے گیاهے این گردههاے گل باشد.
مواد معدنی
گرده گل حاوے ریزمغذیهاے غنے مانند پتاسیم (K)، سدیم (Na)، کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg)، فسفر (P)، روے (Zn)، آهن (Fe)، مس (Cu)، و منگنز (Mn) است و مکمل مناسبے براے کمبودهاے تغذیهاے انسان میباشد. گرده گل از منشأهاے گیاهے مختلف، با توجه به انواع و مقادیر مواد معدنے مختلف آنها دستهبندے میشود. از این رو، مواد معدنے موجود در آن، ممکن است نه
کاروتنوئیدها
کاروتنوئیدها گروه متنوعے از پلینهایے با رنگهاے زرد تا قرمز هستند که مسئول رنگ بسیارے از محصولات کشاورزے گیاهے میباشند و نقش مهمے در سلامت انسان بازے میکنند. بتاکاروتن، به ویتامین A تبدیل میشود، که ریسڪ ابتلا به سرطان و بیماریهاے قلبی-عروقے را کاهش میدهد. محققان دریافتند که مقدار بتاکاروتن، در نمونههاے گرده گل رومانیایی، نسبت به نمونههاے برزیلی، بسیار پایین هستند. بر اساس این تحقیق، مقادیر کل کاروتن، به دلیل اختلافات آب و هوایے و منشأ گیاهے گرده گل، تفاوت گستردهاے دارند.
خواص گرده گل
طیف وسیعے از مواد مغذے موجود در گرده گل آن را به یڪ انرژے دهنده عالے طبیعے تبدیل مے کند. کربوهیدرات ها، پروتئین و ویتامین B مے توانند در طول روز با افزایش استقامت و مبارزه با خستگے به شما کمڪ کنند.
۲. نرم کننده پوست
گرده گل اغلب در محصولات موضعے که هدف آن ها درمان شرایط التهابے و سوزش هاے پوستے مانند پسوریازیس یا اگزما است مورد استفاده قرار مے گیرد. اسید آمینه ها و ویتامین ها از پوست محافظت مے کنند و به بازسازے سلول ها کمڪ مے کنند.
۳. سیستم تنفسی
گرده گل زنبور عسل، حاوے مقدار زیادے آنتے اکسیدان است که ممکن است اثر ضد التهابے بر روے بافت هاے ریه داشته باشد و مانع حمله آسمے شود.
۴. درمان حساسیت
یکے دیگر از خواص گرده گل کاهش میزان هیستامین موجود مے باشد که باعث کم شدن بسیارے از آلرژے ها مے شود. دکتر لئو کانوی، دکتراے تغذیه از دِنور کلرادو، گزارش داد که ۹۴ درصد از بیمارانش پس از درمان با مصرف گرده گل به طور کامل از علائم آلرژے آزاد بودند. از بین رفتن همه چیز از آسم تا آلرژے و مشکلات سینوسے تایید مے کند که گرده گل در برابر طیف گسترده اے از بیمارے هاے تنفسے موثر است.
۵. سیستم گوارشی
بعلاوه ویتامین هاے سلامتے بخش، مواد معدنے و پروتئین، گرده گل همچنین داراے آنزیم هایے است که مے توانند در عمل گوارش مفید واقع شوند. آنزیم ها بدن شما را در گرفتن مواد مورد نیاز از خوراکے هایے که مے خورید یارے مے دهند.
۶. تقویت سیستم ایمنی
گرده براے فلور روده مفید است، بنابراین سیستم ایمنے را پشتیبانے مے کند. طبق گفته دکتر جوزف مِرکولا، متخصص بهداشت عمومی، گرده گل داراے خواص آنتے بیوتیکے است که مے تواند به محافظت از بدن در برابر ویروس هاے آلوده کمڪ کند. فواید گرده گل به اینجا ختم نمے شود و همچنین این ماده سلامتے بخش سرشار از آنتے اکسیدان ها است که سلول ها را از اکسیداسیون ناخوشایند رادیکال هاے آزاد جلوگیرے مے کند.
۷. درمان اعتیاد
از دیگر فواید گرده گل این است که با مهار کردن افزایش ضربان و انگیزش هاے ناگهانے و سرکوب هوس ها به طور کامل براے درمان اعتیاد به مواد مخدر استفاده مے شود. از آنجا که گرده گل هوس
۸. پشتیبانے از سیستم قلبے عروقی
گرده گل داراے مقدار زیادے روتن مے باشد؛ یڪ بیوفلاونوئید آنتے اکسیدانے که به تقویت عروق خونی، مشکلات گردش خون و تنظیم سطح کلسترول کمڪ مے کند. قدرت بالاے ضد انعقادے آن مے تواند به جلوگیرے از حمله قلبے و سکته مغزے کمڪ کند.
۹. کمڪ به غده پروستات
مردان مبتلا به هیپرپلازے خوش خیم پروستات با استفاده از گرده گل مے توانند خود را تسکین دهند. گرده گل مے تواند باعث کاهش التهاب و جلوگیرے از انگیزش هاے مکرر ادرارے شود.
۱۰. مشکلات نازایی
گرده گل باعث تحریڪ و بازگرداندن عملکرد تخمدان مے شود، بنابراین مے تواند براے کمڪ به تسریع باردارے استفاده شود. همچنین به عنوان تقویت کننده هورمونی، داروے تقویت قواے جنسے قوے نیز بحساب مے آید!
۱۱. درمان دیابت
پزشکان گرده را در درمان علائم دیابت موثر تشخیص داده اند و همچنین در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده اند که گرده داراے آنتے بیوتیڪ هایے مانند پنے سیلین است و قادر به جلوگیرے از رشد برخے میکروارگانیسم ها مے باشد.
خواص تغذیه اے گرده گل
تحقیقات علمے درباره فواید گرده گل
مصرف گرده گل به عنوان بهترین مکمل تغذیهاے توصیه شده و اثرات مفیدے بر سلامت انسان از خود نشان میدهد. این ماده، ارزش غذایے مناسبے دارد که با سوخت و ساز در سطح مولکولے همراه بوده و عملکردهاے بیوشیمیایے مشخصے را تنظیم میکند. یڪ رژیم غذایے همراه با گرده گل سرشار از مواد مغذی، براے کودکان کم اشتها و بیماران مبتلا به سوءتغذیه بسیار جالب توجه است. مصرف منظم گرده گل، بهبوددهنده واکنشهاے شدید در حین شیمیدرمانے و رادیودرمانے است. همچنین، گرده گل براے افراد تحت فعالیت روانے و جسمے شدید نیز مفید است. مطالعات نشان دادند که یڪ رژیم غذایے با مکمل گرده گل، ماهیچههاے تقویت نموده و وضعیت بدن انسان را بهبود میدهد.
اثرات بیولوژیڪ گرده گل بر سلامت انسان
گرده گل حاوے انواع متابولیتهاے اصلے و فرعے است که داراے خواص درمانے مانند خواص آنتیاکسیدانی، ضدباکتریایی، ضدالتهابی، ضدسرطانے و ضدحساسیت است و میتوان عملکرد بدن را تنظیم نماید.
فعالیت آنتیاکسیدانی
گونههاے اکسیژن واکنشپذیر (RO) که بطور عمده در سیستمهاے بیولوژیڪ یافت میشوند، در واکنش به استرس، پیرے و ابتلا به سرطان دخالت دارند. رادیکالهاے آزاد اضافی، به آسانے باعث آسیب و مرگ سلولے شده و به ابتلا به بسیارے از بیماریها مانند بیماریهاے قلبے -عروقی، عروق مغزی، پارکینسون و سرطان منجر میشوند. مطالعات درباره آنتیاکسیدان در بدن موجودات زنده، درباره عصارههاے اتانولے و متانولے گرده گل، فعالیتهاے مهار پراکسیداسیون چربے و حذف رادیکالهاے آزاد را نشان دادند. بنابراین، گرده گل با خاصیت آنتیاکسیدانے عالے خود، براے سلامت انسان اهمیت چشمگیرے دارد.
خاصیت ضدسرطانی
تحقیقات پیشین، خواص ضدسرطانے گرده گل را نشان دادهاند. با توجه به این تحقیقات، پلیساکاریدهاے جدا شده از گرده گل براسیکا ناپوس، رشد تومور بدخیم 180 و B16
بعلاوه، برخے انواع آلودگیها، مانند فلزات سنگین سمی، قارچها و سم قارچ در گرده زنبور شناسایے شدهاند که باعث ایجاد ریسکهاے جدے براے سلامت انسان میشوند. گرده گل جمعآورے شده از گیاهان، در معرض عوامل محیطے نظیر خاک، آب و رسوبگذارے آلودگیهاے انسانے در محل رشد گیاه قرار میگیرد.
طریقه مصرف گرده گل
یڪ قاشق چایخورے هنگام صبحانه، ترجیحا با یڪ قاشق غذاخورے عسل مصرف شود.
موارد احتیاط و مضرات مصرف گرده گل
گرده گل با توجه به خواص زیادے که دارد تقریبا عارے از هر گونه ضرر براے بدن است اما در مصرف آن موارد زیر باید رعایت شود:
۱- افراد مبتلا به آسم و تنگے نفس این ماده را باید تحت نظر پزشڪ مصرف کنند و از مصرف خودسرانه پرهیز کنند.
۲- در مواردے که افراد به این ماده حساسیت دارند باید از مصرف آن صرف نظر کنند.